srijeda, 18. prosinca 2013.

Prenošenje svetkovine Bezgrješnog začeća na ponedjeljak

Pitanje: Ove se godine u mojoj župi blagdan Bezgrješnoga začeća slavio u ponedjeljak, 9. prosinca. Blagdan je prenesen na 9., jer je 8. pao u adventsku nedjelju, kada se drugi blagdani ne mogu slaviti. Iako je blagdan 8. prosinca zapovijedani blagdan, slavlje prenesenoga dana nije zapovijedani blagdan, jer je obveza sudjelovanja ispunjena sudjelovanjem na Misi u nedjelju, 8. prosinca. Ako netko sudjeluje u večernjoj Misi u subotu, 7. prosinca, on ispunja svoju nedjeljnu obvezu. Ali ispunja li on svoju obvezu sudjelovanja na Misi za 8. prosinca, blagdan Bezgrješnoga začeća, što u ovom slučaju pada u nedjelju? R.C., Calangute, Indija

Odgovara o. Edward McNamara, L.C., profesor liturgije i dekan Teologije na Sveučilištu Regina Apostolorum.

Odgovor: Prvo moram komentirati jednu od premisa našega čitatelja. Nije uvijek točno reći da obveza prestaje kada se blagdan prenese. Odredba je vezana uz sadržaj blagdana, a ne uz pojedini datum kada se on slavi.

Tako u nekim zemljama, gdje je slavlje Bezgrješnoga začeća bilo preneseno na ponedjeljak, 9. prosinca, obveza sudjelovanja na Misi ostaje i dalje.

U tom slučaju, na Misu treba otići dva puta. To se može učiniti između večeri subote, 7. prosinca, sve do 9. prosinca.

Potrebno je razlikovati minimalni kanonski zahtjev za ispunjavanje obveze, koji traži da se sudjeluje na bilo kojoj katoličkoj Misi uoči blagdana, pa čak i ako obrazac Mise nije blagdanski, i duhovnu blagodat čašćenja blagdana u potpunosti.

Stoga, za najveću duhovnu dobit, i kao izraz zajedništva s cijelom Crkvom, katolik bi trebao sudjelovati na adventskoj nedjeljnoj Misi, i Misi Bezgrješnoga začeća (ako je to zapovijedani blagdan).

Kanonski, međutim, katolik bi ispunio obje obveze i ako bi pohodio Misu u subotu navečer, i u nedjelju navečer, čak i ako bi na obje Mise bile iste molitve i čitanja. Bilo bi moguće ispuniti obvezu i pohađanjem dviju Misa u nedjelju, ujutro i navečer.

Ono što nije moguće je ispuniti obje obveze pohađajući samo jednu Misu, tako reći pokušavši "ubiti dvije muhe jednim udarcem".

U nekim zemljama, kao npr. u SAD-u, biskupi dispenziraju vjernike od obveze sudjelovanja na Misi kada zapovijedani blagdani padnu, ili se prenose na subotu ili ponedjeljak. To se može učiniti općim zakonom koji donosi biskupska konferencija s odobrenjem Svete Stolice. Takav je slučaj u SAD-u, iako, u toj zemlji, Bezgrješno začeće ostaje zapovijedani blagdan kada 8. prosince padne u subotu ili ponedjeljak, ali ne kada padne u nedjelju i prenosi se na ponedjeljak, 9. prosinca, kako se dogodilo ove godine.

Takva dispenzacija može također biti plod precizne pastoralne odluke, utemeljene na prosudbi lokalnih biskupa s obzirom da mogućnost vjernika da dva dana za redom dođu na Misu, od čega je jedan redoviti radni dan.

Možda biskupska dispenza postoji u biskupiji našega čitatelja, što ga je potaklo na uvjerenje da obveza automatski prestaje kada dođe do ovakve promjene.

Iznimke od pravila prenošenja se ponekad vrše u zemljama gdje je blagdan duboko ukorijenjen u nacionalnu kulturu. Na primjer, u Italiji, Španjolskoj, i još nekim državama povijesno vezanima uz Španjolsku, Bezgrješno se začeće uvijek slavi 8. prosinca, čak i ako padne u nedjelju. To je dijelom zbog duboke povijesne povezanosti koju je Španjolska imala s razvojem pobožnosti i nauka o Bezgrješnom začeću, i također jer se i u Italiji i u Španjolskoj blagdan poklapa s državnim praznikom.

Sličan je slučaj s blagdanom Gospe od Guadalupea u Meksiku. Iako to nije ni državni praznik, niti zapovijedani blagdan u Meksiku, Sveta Stolica obično daje posebnu dozvolu, dopuštajući da se slavi nedjeljom. Za razliku od proslave Bezgrješnoga začeća u Španjolskoj i Italiji, ova iznimka nije ni trajna niti automatska. Biskupska konferencija mora zatražiti dispenzaciju svaki put kada dođe do tog slučaja.

Nema komentara:

Objavi komentar