srijeda, 14. rujna 2016.

Propovijed pape Franje: o. Jacques Hamel je mučenik; dao je svoj život da ne zaniječe Isusa

Jutros u 7 sati, u kapeli Doma sv. Marte, papa Franjo predvorio je sv. Misu u znak blizine s obitelji p. Jacquesa Hamela i s cijelom zajednicom iz Rouena (Francuska). Skupina od 80 hodočasnika iz biskupe Rouen, skupa sa svojim biskupom, mons. Dominiqueom Lebrunom, sudjelovala je na Misi zadušnici za svećenika ubijena 26. srpnja, u crkvi u mjestu Saint-Étienne-du-Rouvray. Prenosimo tekst homilije koju je Papa izgovorio tijekom sv. Mise.


U križu Isusa Krista – Crkva danas slavi blagdan Kristova križa – razumijemo u punini Kristovo otajstvo, to otajstvo poništenja, blizine nama. On, "trajni lik Božji – kaže Pavao –,  nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu" (Fil 2, 6–8). To je otajstvo Kristovo. To je otajstvo koje postaje mučeničkim za ljudsko spasenje. Isus Krist, prvi mučenik, prvi koji daje svoj život za nas. I iz toga Kristova otajstva počinje čitava povijest kršćanskoga mučeništva, od prvih vremena sve do danas. 

Prvi su kršćani ispovijedali Isusa Krista plaćajući svojim životima. Prvim je kršćanima predlagan otpad od vjere, naime: "Recite da je naš bog onaj pravi, a ne vaš. Prinesite žrtvu našem bogu ili našim bogovima." I kad bi to učinili, kad bi odbili otpad od vjere, bili bi ubijeni. Ta se priča ponavlja sve do danas; i danas u Crkvi ima mnogo više kršćanskih mučenika nego u prvim vremenima. Kršćani su danas ubijani, mučeni, utamničeni, zaklani, jer ne niječu Isusa Krista. I u toj priči, dolazimo do našega père Jacquesa: on je dio ovoga lanca mučenika. Kršćani koji danas trpe – bilo u zatvoru, bilo smrću ili mučenjem – jer ne niječu Isusa Krista, daju na vidjelo upravo okrutnost toga progona. A ta okrutnost koja traži otpad od vjere – recimo tu riječ – jest sotonska. I kako bi bilo dobro kad bi sve vjeroispovijesti rekle: "Sotonski je ubijati u Božje ime."

Père Jacques Hamel (1930.-2016.)

Otac Jacques Hamel zaklan je na križu, upravo dok je slavio Kristovu žrtvu na križu. Čovjek dobar, blag, bratski, koji je uvijek tražio pomirenje, ubijen je kao da je bio zločinac. To je sotonska nit progona. No, ima jedna stvar u tom čovjeku koji je prihvatio svoje mučeništvo tamo, s Kristovim mučeništvom, na oltaru, ima jedna stvar zbog koje sam toliko zamišljen: usred teškoga trenutka koji je doživio, usred, štoviše, te tragedije koju je vidio da dolazi, čovjek blag, čovjek dobar, čovjek bratimljenja, nije izgubio lucidnosti za optuživanje, i jasno je rekao ubojičino ime, jasno je rekao: "Odstupi, sotono!" Dao je svoj život za nas, dao je svoj život da ne zaniječe Isusa. Dao je svoj život u istoj Isusovoj žrtvi s oltara i odatle je optužio autora progona: "Odstupi, sotono!"

I taj primjer hrabrosti, ali i mučeništva vlastitoga života, oplijenivši samoga sebe kako bi pomogao drugima, kako bi se postiglo bratstvo među ljudima, neka pomogne svima nama ići naprijed bez straha. Neka nam on s Neba – jer trebamo ga moliti, on je mučenik!, a mučenici su blaženi, trebamo moliti – dâ blagosti, bratstva, mira, čak i hrabrosti za reći istinu: sotonski je ubijati u Božje ime.

Nema komentara:

Objavi komentar