utorak, 21. siječnja 2014.

Blagoslov janjadi na spomendan sv. Agneze

Danas, na liturgijski spomendan sv. Agneze, dva janjeta koja su blagoslovljena u bazilici u kojoj je svetica pokopana, na Via Nomentana u Rimu, donesena su Svetom Ocu. Vuna te janjadi upotrijebit će se za izradbu palija za nove nadbiskupe-metropolite.

Palij - istkan od bijele vune i ukrašen sa šest crnih križeva - jest liturgijska odjeća, znak časti i vlasti, koju nose papa i nadbiskupi metropoliti u svojim crkvama i na području svoje metropolije. Paliji se čuvaju u kovčegu ispod glavnoga oltara Bazilike sv. Petra. Papa ih podjeljuje novim nadbiskupima metropolitima na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, kao znak zajedništva s Apostolskom stolicom.



Redovnice iz rimskoga samostana San Lorenzo in Panisperna uzgajaju janjad koju Svetom Ocu prinose Lateranski redokanonici na spomendan sv. Agneze (Janje), koja je podnijela mučeništvo 305. godina, te se u tradicionalnoj ikonografiji prikazuje s janjetom.

(VIS)

2 komentara:

  1. "redokanonici"- ne znam kako se nisam sjetio tako lijepe koncizne riječi. Puno bolje od "regularni kanonici". Zapravo, sad se ne mogu ni sjetiti jesam li je uopće prije čuo. Zanima me može li se rabiti i u ženskom rodu jer kanonice/kanonikinje i jesu uvijek "redo-".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Riječ je iz jednoga vodiča po Rimu, u kojem je prevedena nadgrobna ploča Julija Klovića podignuta "ex canonicis regularibus S. Petri ad Vincula" - "od redokanonika sv. Petra u okovima". Pretpostavljam da se može analogno primijeniti i na kanonikinje.

      Izbriši