nedjelja, 2. listopada 2016.

Deset Berninijevih anđela i arma Christi

Rimski most sv. Anđela (Ponte Sant'Angelo), nekoć poznat pod nazivom Pons Aelius (Hadrijanov most), izgrađen je 134. godine prije Krista, za cara Hadrijana, kao prijelaz preko Tibera iz središta grada do careva novoizgrađenog mauzoleja, danas dvorca Sv. Anđela. Od pet današnjih lukova, tri su iz rimskoga vremena, a most je uz obale bio povezan rampama, koje su uklonjene krajem XIX. stoljeća. Most je danas pješački i povezuje gradske okruge Ponte i Borgo. Nakon rušenja Neronova mosta, hodočasnici su počeli koristiti ovaj most kako bi došli do Bazilike sv. Petra, što mu je priskrbilo još jedno ime - most sv. Petra (pons Sancti Petri). U VI. stoljeću, za pape Grgura I. Velikoga, i dvorac i most dobili su ime sv. Anđela; prema predaji, anđeo se ukazao na krovu dvorca kako bi obznanio kraj epidemije kuge, na tom mjestu danas stoji kip anđela koja vraća mač u korice. 

Papa Klement VII. namijenio je 1535. prihod od mostarine za podizanje kipova apostola sv. Petra i Pavla, kojima su kasnije pridodani četiri evađelista i četiri patrijarha (Adam, Noa, Abraham i Mojsije). Klement IX., nadalje, 1669. naručuje nove statue anđela, po Berninijevu projektu, jednom od njegovih posljednjih dijela. Bernini je osobno uspio završiti samo dva anđeoska kipa, koja su premještena u crkvu sv. Andrije delle Fratte, i zamijenjene replikama, dok su ostale izradili njegovi suradnici.

Zanimljivost koja često promakne posjetiteljima mosta jest da deset anđela u svojim rukama drže arma Christi, instrumente muke Gospodinove. Uz današnji spomendan sv. Anđela, slijedi galerija s fotografijama anđeoskih kipova, imenom autora, te popratnim natpisom ispod kipova. 

Anđeo sa stupom na kojem je Krist bičevan
(Antonio Raggi)
Tronus meus in columna
Anđeo s bičevima
(Lazzaro Morelli)
In flagella paratus sum
Anđeo s trnovom krunom
(izvornik G. L. Bernini i sin Paolo; kopija Paolo Naldini)
In aerumna mea dum configitur spina
Anđeo s Veronikinim rupcem
(Cosimo Fancelli)
Respice faciem Christi tui
Anđeo s haljinom i kockom
(Paolo Naldini)
Super vestimentum meum miserunt sortem
Anđeo s čavlima
(Girolamo Lunceti)
Aspicient ad me quem confixerunt
Anđeo s križem
Ercole Ferrata
Cuius principatus super humerum eius
Anđeo s natpisom INRI
(izvornik G. L. Bernini i sin Paolo; kopija Giulio Cartari)
Regnavit a ligno deus
Anđeo sa spužvom
(Antonio Giorgetti)
Potaverunt me aceto
Anđeo s kopljem
(Domenico Guidi)
Vulnerasti cor meum

Nema komentara:

Objavi komentar