srijeda, 21. rujna 2016.

Četiri omiljene molitve pape Benedikta XVI.

U nedavno objavljenoj knjizi Posljednji razgovori (Letzte Gespräche, izd. Droemer HC, 2016.; hrv. izdanje Verbum, 2016.) , autor Peter Seewald upitao je, između ostaloga, papu emeritusa ima li omiljenu molitvu. Benedikt XVI. u svom odgovoru navodi da ih ima nekoliko, te izrijekom spominje sljedeće četiri molitve, uz promjedbu da posebno voli Opću molitvu Petra Kanizija. 


Molitva sv. Ignacija Lojolskoga (Suscipe...)

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem.

Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji.

Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta. Amen!

*     *     *

Molitva sv. Franje Ksaverskoga

Ja ljubim te o Bože blag,
Ne zato što je raj mi drag,
Nit´zato da međ´proklete
Ti bacio me ne bi.
Na križu, o moj Isuse,
Ti skroz me privij k sebi.

Ti čavle, koplje podnese,
I nebrojene bolove,
Sve nesnosne sramote,
I smrt. A za me sve to, sve
Za moje, vaj, grjehote.
Pa kako da te ne ljubim,
O Isuse moj, srcem svim?!

Rad raja ne ljubim te tvog,
Ni od stra´ognja paklenog,
Nit´rad probitka ikakvog;
Već ljubim te ko mene ti,
I vijekom ću te ljubiti
Tek što si kraljem srca mog,
Tek stoga što si vječni Bog.

(prijevod: o. Milan Pavelić, SJ)

*     *     *

Molitva sv. Nikole iz Flüea

Moj Gospodine i moj Bože, uzmi od mene sve, što  mi je zapreka prema Tebi!

Moj Gospodine i moj Bože, daj mi sve ono što mi pomaže da dođem k Tebi!

Moj Gospodine i moj Bože, uzmi me od mene i daj da budem posve Tvoj!

*     *     *

Opća molitva sv. Petra Kanizija

Svemogući, vječni Bože, Gospodine, nebeski Oče!
Pogledaj očima svoga beskrajnog milosrđa našu muku, bijedu i nevolju. Smiluj se svim kršćanskim vjernicima za koje je tvoj jedinorođeni Sin, naš dragi Gospodin i Spasitelj, Isus Krist, dragovoljno otišao u ruke grešnika i svoju dragocjenu krv prolio na drvetu svetog križa.
Po Gospodinu Isusu odvrati, milostivi Oče, zaslužene kazne, sadašnje i buduće opasnosti, štetne pobune, ratove, poskupljenja, bolesti, žalosna i bijedna vremena. Prosvijetli i ojačaj u svemu dobrome duhovne i svjetovne predstojnike i vladare kako bi promicali sve što će poslužiti tvojoj božanskoj slavi, našemu spasenju, općem miru i blagostanju čitava kršćanstva.
Udijeli nam, o Bože mira, pravo ujedinjenje u vjeri, bez ikakva raskola i razdvajanja. Obrati naša srca na pravu pokoru i popravak našega života. Upali u nama vatru svoje ljubavi. Daj nam glad i revnost za pravednošću kako bismo kao poslušna djeca u životu i u smrti bili tebi ugodni i mili.
Molimo također, kako ti, o Bože, hoćeš da mi molimo, za naše prijatelje i neprijatelje, za zdrave i bolesne, za sve ožalošćene i bijedne kršćane, za žive i mrtve. Tebi, Gospodine, preporučujemo čitavo svoje djelovanje, sve što činimo i jesmo, svoj život i svoju smrt.
Daj da ovdje uživamo tvoju milost, a ondje sa svim izabranima da postignemo da tebe u vječnoj radosti i blaženstvu slavimo, častimo i hvalimo. Udijeli nam to, o Gospodine, nebeski Oče. Po Isusu Kristu, tvome ljubljenom Sinu, koji s tobom i Duhom Svetim kao isti Bog živi i vlada u vijeke vjekova. Amen.

srijeda, 14. rujna 2016.

Propovijed pape Franje: o. Jacques Hamel je mučenik; dao je svoj život da ne zaniječe Isusa

Jutros u 7 sati, u kapeli Doma sv. Marte, papa Franjo predvorio je sv. Misu u znak blizine s obitelji p. Jacquesa Hamela i s cijelom zajednicom iz Rouena (Francuska). Skupina od 80 hodočasnika iz biskupe Rouen, skupa sa svojim biskupom, mons. Dominiqueom Lebrunom, sudjelovala je na Misi zadušnici za svećenika ubijena 26. srpnja, u crkvi u mjestu Saint-Étienne-du-Rouvray. Prenosimo tekst homilije koju je Papa izgovorio tijekom sv. Mise.


U križu Isusa Krista – Crkva danas slavi blagdan Kristova križa – razumijemo u punini Kristovo otajstvo, to otajstvo poništenja, blizine nama. On, "trajni lik Božji – kaže Pavao –,  nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu" (Fil 2, 6–8). To je otajstvo Kristovo. To je otajstvo koje postaje mučeničkim za ljudsko spasenje. Isus Krist, prvi mučenik, prvi koji daje svoj život za nas. I iz toga Kristova otajstva počinje čitava povijest kršćanskoga mučeništva, od prvih vremena sve do danas. 

Prvi su kršćani ispovijedali Isusa Krista plaćajući svojim životima. Prvim je kršćanima predlagan otpad od vjere, naime: "Recite da je naš bog onaj pravi, a ne vaš. Prinesite žrtvu našem bogu ili našim bogovima." I kad bi to učinili, kad bi odbili otpad od vjere, bili bi ubijeni. Ta se priča ponavlja sve do danas; i danas u Crkvi ima mnogo više kršćanskih mučenika nego u prvim vremenima. Kršćani su danas ubijani, mučeni, utamničeni, zaklani, jer ne niječu Isusa Krista. I u toj priči, dolazimo do našega père Jacquesa: on je dio ovoga lanca mučenika. Kršćani koji danas trpe – bilo u zatvoru, bilo smrću ili mučenjem – jer ne niječu Isusa Krista, daju na vidjelo upravo okrutnost toga progona. A ta okrutnost koja traži otpad od vjere – recimo tu riječ – jest sotonska. I kako bi bilo dobro kad bi sve vjeroispovijesti rekle: "Sotonski je ubijati u Božje ime."

Père Jacques Hamel (1930.-2016.)

Otac Jacques Hamel zaklan je na križu, upravo dok je slavio Kristovu žrtvu na križu. Čovjek dobar, blag, bratski, koji je uvijek tražio pomirenje, ubijen je kao da je bio zločinac. To je sotonska nit progona. No, ima jedna stvar u tom čovjeku koji je prihvatio svoje mučeništvo tamo, s Kristovim mučeništvom, na oltaru, ima jedna stvar zbog koje sam toliko zamišljen: usred teškoga trenutka koji je doživio, usred, štoviše, te tragedije koju je vidio da dolazi, čovjek blag, čovjek dobar, čovjek bratimljenja, nije izgubio lucidnosti za optuživanje, i jasno je rekao ubojičino ime, jasno je rekao: "Odstupi, sotono!" Dao je svoj život za nas, dao je svoj život da ne zaniječe Isusa. Dao je svoj život u istoj Isusovoj žrtvi s oltara i odatle je optužio autora progona: "Odstupi, sotono!"

I taj primjer hrabrosti, ali i mučeništva vlastitoga života, oplijenivši samoga sebe kako bi pomogao drugima, kako bi se postiglo bratstvo među ljudima, neka pomogne svima nama ići naprijed bez straha. Neka nam on s Neba – jer trebamo ga moliti, on je mučenik!, a mučenici su blaženi, trebamo moliti – dâ blagosti, bratstva, mira, čak i hrabrosti za reći istinu: sotonski je ubijati u Božje ime.

srijeda, 7. rujna 2016.

Isus posjećuje grad, praćen kontroverzom

Kad bi vodeći mediji izvještavali o Isusu onako kako izvješćuju o Majci Terezi *

Jeruzalem Isus iz Nazareta, galilejski propovjednik kojega sljedbenici nazivaju "Mesija", posjetio je grad Nain jučer, privlačeći mase privrženika. Također ga prati sve veća kontroverza oko njegove službe, njegovih takozvanih iscjeljenja i njegova druženja s nekim bogatim dobročiniteljima.

Posjet Nainu, selu blizu njegova grada, trebao je biti stanka od tjedan dana odmora za Nazarećanina i njegove sljedbenike. No, dok je bio tamo, prema nekoliko očevidaca, Isus je došao na sprovod mladoga muškarca, koji je umro nakon bolesti, koja nije objavljena. Prema njegovim sljedbenicima, kada je Isus dodirnuo pokrovno platno, mrtvac je ustao.

"Bilo je to nevjerojatno", rekla je njegova majka Sara, odnedavno udovica, koja je plakala prolazeći ponovno kroz priču. "Bio je mrtav, a sada je živ!"

Drugi nisu bili uvjereni. "Bilo je očito da je spavao", rekao je Jakov (23), koji nije htio reći svoje prezime. "Moglo bi se reći da baš i nije bio mrtav", rekla je njegova sestra Ester (21). Prema nekoliko drugih svjedoka, navodno ozdravljenje bilo je izvor velike kontroverze, pa čak i tučnjave.

Ozdravljenja kritizirana kao "selektivna"

Galilejci i Judejci najvećim dijelom vole Isusa (32). Karizmatičan propovjednik, prijatelj siromašnima, i, kako njegovi sljedbenici tvrde, "čudotvorac", on privlači mase poštovatelja.

"S njim sam od početka", rekao je Petar (43), bradat muškarac koji je ostavio uspješan ribarski posao u Kafarnaumu, kako bi slijedio čovjeka kojega zove Mesijom. "Vidio sam iz prve ruke njegovo služenje u liječenju bolesnih. Hromi hodaju, gluhi čuju, a slijepi vide."

Njegov se mlađi brat Andrija (40) brzo složio. "Vidio sam to svojim očima!"

Drugi, kao što pokazuje primjer brata i sestre u Nainu, nisu tako sigurni o čudesima.

Daleko od toga da su oni jedini koji sumnjičavim očima gledaju na bivšega drvodjelju iz Nazareta. 

Ostali, nadalje, kritiziraju nešto drugo: Isusov izbor ozdravljenja. Rahela (27), ribarova žena iz Kafarnauma, pripovijeda sada svima poznatu priču kako je Isus izliječio čovjeka s "nečistim duhom", kako su ga lokalci nazivali. Jednoga jutra u kafarnaumskoj sinagogi, očito poremećen muškarac je susreo Isusa. Nakon susreta, svi se slažu, utvrđeno je da je čovjek pri zdravoj pameti.

"Zašto nije izliječio sve u Kafarnaumu?", pitala je Rahela, ponavljajući pitanje koje je postavljeno u novoj knjizi, Smiješni Mesija, s razdirućom kritikom Isusa, čiji je autor Cir iz Cezareje, popularni cinik. Jedna od najtežih optužbi iz ovoga bestselera, jest ono što autor naziva Isusovom "selektivnošću" kod liječenja.

Rahela je ispravno primijetila da je bilo poznato da su toga dana mnogi drugi u Kafarnaumu bili bolesni. "Moja majka ima vodenu bolest. Moj brat ima loša leđa. A ja imam migrenu. Isus se nije potrudio ni upitati želimo li mi biti izliječni."

Nadalje, navode kritičari, ako Isus brine o bolesnima, zašto ne bi izgradio pravu bolnicu ili sklonište?

"On je drvodjelja, zar ne?", navodi Rahela. "Izgradi nam bolnicu!"

Matej, bivši carinik iz Kafarnauma, koji slijedi Isusa kao "apostol", zainteresirao se kad je čuo ove kritike.

"Nije on zbog toga ovdje!", rekao je. "Drugi to rade. On jednostavno pomaže ljudima dok ih susreće."

Cinik iz Cezareje

"To je njegova uobičajena obrana", kaže Cir, kojega je vaš izvjestitelj kontaktirao preko glasnika. "I to je apsurdno."

Cir, široko poznat predavač i autor nekoliko knjiga o ciničkoj filozofiji, prvo je ukazao na Isusov neuspjeh u uspostavljanju suvremenih sadržaja za bolesne. "On je navodno zabrinut za bolesne. I sigurno poznaje liječnike. Ali jeste li vidjeli da uspostavlja bolnice, ili da se brine za njih na sustavan način? To je sve za pokaz. Čovjek je prevarant. I još gore, nesmotren je. Ohrabruje ljude, svojim takozvanim izlječenjima, da ne traže pravu medicinsku skrb. Smatram ga jednim od najopasnijih živućih osoba."

Tijekom protekle tri godine, Isus je navodno izliječio 27 osoba, mješavinu paraliziranih ljudi, slijepih prosjaka, gubavaca, pa čak i slugu rimskoga stotnika. Za komentar smo dobili samo jednoga, paraliziranoga muškarca koji je rekao da je mnogo godina sjedio uz kupalište Bethzatha u Jeruzalemu, te prošloga mjeseca susreo Isusa.

Upitan osjeća li da bi Isus trebao osnovati sklonište za paralizirane ljude, ili ih pokušao liječiti suvremenijim metodama, rekao je: "Sve što znam jest da me je izliječio." Muškarac, koji je stajao uspravno tijekom razgovora, sebe sada opisuje kao jednoga od Isusovih sljedbenika.

No, kritika koja se pokazala najustrajnijom, jest Nazarećaninova "selektivnost", što je iscrpno detaljizirao u svojoj knjizi. Da Isus liječi, piše Cir u Smiješnom Mesiji, zašto on ne bi izliječio sve u Galileji i Judeji?

"Očito je da mu je važna samo slava", tvrdi Cir, koji živi na velikom posjedu u Primorskoj Cezareji.

"A ja čak nisam siguran ni za ta iscjeljenja. Kako možete vjerovati osobi koja je izliječena? Oni su obično siromašni i učinit će sve za nekoliko šekela. On ih iskorištava. To je odvratno."

Objeduje s bogatašima?

Jedna od osobina koje se najviše povezuju s Isusom, jest njegov jednostavan životni stil, koji oponašaju i njegovih sljedbenici. Oni nemaju imovine, jedu ono što mogu, i često spavaju uz cestu.

"Blago siromasima", naposljetku, jest jedna od Nazarećaninovih najpoznatijih izreka, koja se pojavljuje na natpisima čak i u najsiromašnijim gradovima. Za mnoge siromahe, Isus je junak.

Ali ne za Jeremiju (27), nezaposlenoga grnčara iz Jerihona.

Prošle godine, kad je Isus došao u taj grad, priča grnčar, večerao je u kući glavnoga carinika u tom kraju, starijega čovjeka po imenu Zakej. Prema Jeremiji, carinik se uspeo na smokvino drvo, kako bi mogao vidjeti propovjednika dok je prolazio kroz grad s velikim mnoštvom.

"Bilo je to užasavajuće", kaže Jeremija, vidno uznemiren tim sjećanjem. "Zakej me je prevario, a Isus jednostavno kaže da ide večerati u njegovoj kući. Sada se Zakej može hvaliti kako mu je Isus bio na večeri. Pitam se koliko je novca Isus dobio od toga?"

Pitanje je sve češće, ali i neugodno: Koliko je siromašan Isus?

Jakov (19), mladi sljedbenik iz Betsaide, energično je branio svoga vođu: "Nema ljage na njegovu imenu. On hvali siromaštvo. Traži od nas da ne nosimo ništa sa sobom. Kako to svi ne mogu vidjeti?"

"Sve što sam ja vidio", kaže Jeremija iz Jerihona, "bio je netko tko objeduje s bogatašima. Vi sami izvucite zaključke."

Mesija ili varalica?

Uspavani grad Nain naelektriziran je Isusovim posjetom i navodnim iscjeljenjem mladića, po gotovo svim izvješćima. Njegova je majka priredila Isusu veliku proslave sljedećega dana - s najskupljim vinima.

Ipak, kao i s većinom njegove "službe", konačan rezultat događaja u Nainu tek treba sagledati. Hoće li njegovo najnoviji navodno "iscjeljenje" ušutkati kritičare koji ga optužuju za zanemarivanje sustavnijeg pristupa bolesti i siromaštvu? Ili će jednostavno ohrabriti one koji ga osuđuju zbog njegove "selektivnosti"?

Isusa osobno nismo mogli dobiti za komentar, što je tipično za njegov ustaljeni odgovor prema kritičarima. Ali njegov blizak suradnik Petar izjavio je izvjestitelju: "Oči imate, a ne vidite."

Drugi se pitaju ima li uopće nešto za vidjeti.

(Izvor)

* O kakvim je kritikama na Sveticu riječ, može se naći u pregledu koji donosi First Things. (op.prev.)